Akvaristika na AGAU CZ, náš koníček, kterému snad rozumíme

02.01.2013 22:28

Je zima, čas, kdy lekníny a vodní rostliny zimují a nenajde se nadšenec, který by v mrazu dobrovolně kopal a realizoval vlastní zahradní jezírko. Je tedy ideální čas na náš odpočinek po uplynulé sezóně. Tuto dovolenou lze trávit různě. Jednou z mnoha aktivit a plánů je více času na koníčky. Ten hlavní je mimo sportu akvaristika.

Akvaristika nás provazí desítky let. Počet ryb chovaných pro vlastní potěchu s minimálním komerčním úmyslem se nedá vůbec spočítat, počet odchovů mnoha druhů je dosti široký, stejně tak doba trávená s jednou rukou v akváriu se dá počítat na roky. Někteří z AGAU CZ mají to štěstí, že svoje obydlí mohou doplnit nádržemi o celkovém obsahu několik tisíc litrů. Víte, že největší nádrž u nás má 720 litrů a je poslední roky obývaná pouze čtveřicí piraň a jedním otrlým kančíkem, jehož majitel neměl místo a umístil ho na důchod právě u nás? Nebo že pracovna, kde lze u stolu v klidu psát nebo pohovořit s návštěvou má mimo knihovny přes celou stranu místnosti protější stranu plnou akvárií? Jsou sice jen tři, ale každé má 540litrů a každá nádrž je čištěna pomalým průtokem vody přes přidružené externí skleněné filtry o dílčím obsahu 75 litrů. Efektivita  a výkon bere dech, stejně tak schopnost ryb zdolat množství překážek, vlastních ochran a množit se přímo ve filtru. Nebo další zajímavost a tou je oblíbenost těch druhů ryb, které jsou začátkem  a dětstvím mnohého akvaristy - živorodky.  Klasika v podobě červené nebo zeleno červené formy mečovky Xiphophoprus helleri mnohokrát bodovala na soutěžích živorodých ryb, například naposled 6tým místem v   3.kole Mistrovství Evropy Xipho-Molly 2012 .    

Foto:
(bude doplněno)

Milovník dnešních trendů jistě ohrne nos, ale ruku na srdce, i dnes je obyčejná živorodka opravdu krásná a mnohé top formy jsou na chov a odchov složitější než mnohé rybí ikony. Trochu si přisadíme a zmíníme, že mistr může vyrůst bez denní péče právě v zahradním jezírku. Samozřejmě při běžných klimatických podmínkách naší země v sezóně, ale na stravě, co příroda dá. Obdobně i další dnes pomíjené akvarijní druhy ryb jsou po sezóně v jezírku v úžasné formě jak zdravotní, tak vzhledové. Příkladem je parmička nádherná (Puntius conchonius). Máme jich plné akvárium a pořád se množí.

Foto:
(bude doplněno)

 

Akvaristika ve své podstatě nás opravdu hodně baví a naplňuje náš volný čas. I přesto toto vše nejsme zastanci komerčního chovu ryb, budování pěstíren ryb nebo akvarijních rostlin. Dění a akvaristický vývoj ale vnímáme, čas od času si sami v rámci svého koníčku zkusíme nový substrát, jiné světlo, pomůcku, změníme okoukané ryby. S výsledky se rádi podělíme formou v podobě tohoto blogu, případně neváhejte psát svoje individuální dotazy mailem. V případě, že máte zájem o jakýkoliv druh akvarijní ryby v počtu dle vlastní libosti, stejně tak ve velikosti/stáří dle přání, tak nás neváhejte kontaktovat. AGAU CZ je i v tomto ohledu velmi flexibilní.

Tak ať Vám plavou.

—————

Zpět