Hlubokovodní rostliny

15.03.2014 11:03

II. Hlubokovodní rostliny  (nad 50 cm vodní sloupec)

 

Jde o rostliny kořenící v "hluboké" vodě, tedy přímo ve dně nebo v nádobách, které se nacházejí na dně jezírka. Každý druh těchto rostlin se cití přirozeně v určité hloubce. Pokud rostlina dostane správné podmínky, tak prospívá. V hloubce větší jak 50cm od vodní hladiny se velmi daří rostlinám se vzplývavými listy. Rostliny vytahují své dlouhé řapíky s listy směrem k hladině. Typickým zástupcem jsou lekníny. Leknínů existuje několik druhů a velké množství kultivarů, které prospívají v různých hloubkách. Pozor tedy na to při jejich výběru. Článek z časopisu AKVA TERA Forum z dílny AGAU, který se týká právě leknínů můžete nalézt zde: clanek_lekniny.pdf (598,7 kB)

           

Další, leknínu podobnou, rostlinou je stulík. Stulík žlutý (Nuphar lutea) vytváří, jak už z názvu vypovídá, sytě žluté květy ve tvaru zhora zploštělé koule. Sluší se zmínit, že stulík snáší dobře i stinná místa a studenější vodu, která nemusí být stojatá. I v tekoucí vodě tato roslina prospívá.

Žlutě, lépe zlatožlutě, kvete další rostlina plavín štítnatý (Nymphoides peltata). Plavín se rozmnožuje pomocí oddenků, které se táhnou po dně.

Velmi efektní je kotvice plovoucí (Trapa natans). Není ale vůbec lehké ji pěstovat. Během svého vegetačního cyklu potřebuje dostatečný počet slunečných a teplých dní na to, aby vytvořila  plod (oříšek), který v jezírku přezimuje. Z něj klíčí další rostliny. Je značně světlomilná. Ve volné přírodě v ČR je velmi vzácná a je kriticky ohroženým druhem. Rostlina roste z dna (hloubka 0,5-2m), kde se její uchycená lodyha táhne k hladině, kde rostlina vytváří listy.  Zajímavostí u této rostliny je, že její plně nedozrálý plod je jedlý a toho je dnes využíváno třeba v Asii, kde je tato rostlina (plod) doplňkem jídelníčku  a pěstuje se společně s rýží na rýžových polích.

To je asi vše ze základů k rostlinám hluboké vody. V dalším článku se budeme věnovat tzv. "středně hluboké vodě". Jde o zónu bohatou na druhy rostlin, neboť je to přechodová zóna, hranice mezi hloubkou a břehem.

                                                                                   Za AGAU CZ, Tomáš Lipert - admin


      Plavín štítnatý                      Kotvice plovoucí                Marlicea chromatela
        

—————

Zpět