Pohled na věc od Tomáše

02.01.2013 23:32

Dobrý den,

 jmenuji se Tomáš, věk 35+, s AGAU CZ jsem v kontaktu více jak 14 let, posledních 10 let je stopa mých myšlenek, pera nebo tužky vidět v návrzích Vašich okrasných jezírek nebo koupacích bazenů v rámci nabídek AGAU CZ. Jsem také autorem těch několika skic v knihách s názvy Potůčky, kaskády a vodotrysky v zahradě nebo Koupací jezírka vydaných jedním nakladatelstvím. Párkrát jsem byl osloven o dodání skic pro članky Ing. Sedláka, duchovního otce AGAU CZ. Zároveň jsem tvůrcem tohoto webu. Díky zálibě něco poznat, vymýšlet a ručně vytvořit jsem od svých pěti let trávil čas v mnoha zájmových sdruženích. Kreslení v Lidové škole umění může být jedním z příkladů, fotografování dalším, toulky přírodou v dnes legendárním kladenském oddíle příkladem následným. Měl jsem to štěstí na okolnosti a při vlastních rozhodováních se zvolený směr vždy vyplatil.

 Jsem prý jistě dítětem štěstěny, mnohé životní zážitky bych nepřál ani největšímu nepříteli, ale vše se podařilo ustát a přežít. Mít přání, mít sny a jít za nimi. Po střední škole jsem začal studovat fakultu architektury. Více než počty středních kvadratických chyb v měření teodolitem mě bavila ateliérová tvorba, osud toto po pár letech zkušeně vyhodnotil a nakonec se vzdělání nasměrovalo blíže k ekonomické oblasti. Dnes vím, proč to opakovaně chybějící pravítko na deskriptivu přivadělo vyučujícího do stavů šílenosti, a proč zkouška z řezu na kuželu nebo paraboloidu nedopadla. Posledních 7 let jsou mým hlavním oborem systémy řízení managementu kvality a ochrany životního protředí, některé certifikáty a i lidé mě vidí jako auditora těchto systémů řízení, jiné papíry a řazení jako specialistu majícího na starosti udržení těchto systémů v praxi. Trošku strkám prsty do oblasti bezpečnosti a začínám s řízením hodnocení rizik. Mladickou lehkovážnost v očích milovaného rodiče vystřídalo označení okolím "podivnej v myšlenkových pochodech" někdy i to "puntičkář". Od dětství jsem miloval přírodní vědy, toulání krajinou, spaní pod širákem a vůbec pozorování okolí a chování lidí, preferoval zdravý rozum, jakousi životní správnost v akcích a přístupu. Jistě toto vše je důvodem toho, kde jsem, co dělám a bude mít vliv  na chování v dalších fázích mého života.

 Můj volný čas vyplňuje 20 let sport v podobě aktivní cyklistiky, kdy hbité silniční kolo jsem vyměnil za celoodpružený speciál, který v maximáně možné míře plní ten dnes magický  a volný pocit z jízdy krajinou označený stylově anglickým slůvkem "Flow", čtení literatury faktu a láska k vodě doma i v zahradě a samozřejmě rodina + práce. Moje cesta akvaristy začala úderem dvanáctých narozenin a to brutální kombinací daru v podobě 67 litrového akvária s tichým a výkonným vzduchováním Rena, přítomností akvaristického spolku přímo ve vchodě jinak šedého paneláku a také tím, že v době začátku mé zaliby neexistovalo nic dostupného z fenoménů dneška s názvem mobil, internet, počítačové hry, lehké drogy. Mým monitorem i drogou je 23 let akvárium, které nidky neopustilo byt. Jsem v tomto ohledu hodně závislý, ale léčím se. Kvůli milované ženě a rodině, kvůli sobě, kdy je v dnešní divné době potřeba se dotýkat země a být na vše připraven. Vždyť každý závislý "akvaholik" určitý detox řeší :-)

Toť jakési představení, které ma za cíl nastínit pozadí tohoto webu a pomáhá obhájit důvody některých zdejších názorů a má vést  k další podpoře sdílení informací na téma voda v zahradě, okrasná jezírka, ale také akvaristika.

Krásný rok 2013.

Tomáš L.

Ke stažení:

akva tera forum 4/2006 - clanek_jeseter.pdf (443,2 kB) - Hosté z prehistorie (Jeseteři v zahradním jezírku)
akva tera forum 8/2006 - clanek_lekniny.pdf (598,7 kB) - Lekníny
 

—————

Zpět