Zrod kokosové rohože (geotextílie) - fotoseriál AGAU CZ

27.04.2014 11:46

Zajímává Vás, jak vše vzniká? Pak čtětě a projděte si fotoseriál AGAU CZ o zrodu kokosové sítě
 

   Kokos, kokosová palma...lépe kokosovník ořechoplodý (Cocos nunifera) je přibližně 30 metrů vysoký strom z čeledi arekovitých, který je domovem pravděpodobně v jihohovýchodní Asii, neboť tato oblast výskytu je známa přibližně 3000 let. První záznamy o cíleném pěstování kokosových palem se datují do Indie  a dobu 1000 let př. n. letopočtem. Kokosovník je dnes pěstován v oblasti velkých řek a na březích moří  a to zejména pro svůj plod, resp. jeho semeno, které známe jako kokosový ořech. Nejde však o klasický ořech, plod je peckovicí. Jedna palma rodí cca 50-60 plodů, které se dále zpracovávají.

   Využítí je zejména v potravinářském průmyslu, kdy je získáván onen vlastní a všemi známý kokos, nejčastěji sušený (kopra) a pak olej. Ani textilní průmysl nepřichází zkrátka. Slupka vyloupaných kokosů se odděluje, sváží do "kokosových" mlýnů, zde se několik měsíců máčí v mělkých nádržích s vodou. Následně se slupky vyndavají, brousí a vzniká jakási "kokosová vlna", která se okamžitě suší a dále podle vláken třídí. Kokosová vlna je pak vstupem výroby, kde na výstupu jsou produkty, který Vás určitě zajímají. Kokosová vlákna se následně splétají do provázků (dříve ručně, dnes již mnohem častěji strojově) a výsledné spletené motouzy se navíjejí na cívky. Sestava je pak použita pro výrobu vlastní kokosové geotextílie, která probíhá na speciálních a mnohdy unikátních tkalcovských stavech, které jsou umístěny ve volném prostranství. Z popisu procesu zrodu je tedy jasné, že výsledná kokosová geotextílie je produktem opravdu přírodním. A to jak z pohledu vstupních surovin, tak z pohledu zpracování těchto surovin. Přestože stroje dnes v mnohém zastanou člověka, tak míra ruční práce při výrově produktů z kokosu je i dnes pořád vysoká.

   Proses samotné výroby kokosové geotextílie, kterou společnost AGUAT TRADE s.r.o. (AGAU CZ) nabízí, zachycuje následující autorský fotoseriál, který jsme pro Vás osobně připravili a nafotili při našich obchodních cestách. Můžete tak z klidu domova sledovat zrod kokosové sítě, čistě přírodní geotextílie. Jak můžete vidět, tak lidské ruce jsou v procesu klíčové.

Obr. 1 a 2 - Základem je kokosovník a jeho plod, resp. slupky:

Obr. 3 a 4 - Ze slupek vzniká kokosová vlna:

Obr. 5 a 6 - Kokosová vlna se splétá do kokosového vlákna (nejčastěji takto strojově):

Obr. 7 a 8 - Z vlákna vznikají kokosové provázky jako samostatný produkt:

Obr. 9 a 10 - Nebo se vlákna natahují a vzniká hlavní osnova sítě. Zde kvalitu pravidelně kontrolujeme:

Obr. 11 a 12 - Na řadu přichází ruční stav a hodiny lidské práce:

Obr. 13 a 14 - Role kokosové geotextílie je hotová, ale je trochu neskladná pro manipulaci a následnou přepravu:

Obr. 15 a 16 - Proto se lisuje a následně váže několik rolí do jednoho expedičního balíku, jehož váha dosahuje až 100kg:

Obr. 17 a 18 - Hotový balík se stáhne páskami a ukládá do skladu k expedici:

Obr. 19 a 20 - Následuje přeprava a uskladnění v našem skladu v Kladně. Zde si můžete zboží kdykoliv vyzvednout. Skladem máme trvale několik tisíc metrů čtverečních od každého druhu:

   Na kvalitě nám opravdu záleží, toto je jen pár momentek z druhého konce světa. Sami můžete vidět, jak Ing. Jiří Sedlák osobně kontroluje kvalitu vznikajícího výrobku, tedy kokosové sítě KS 400, 700 a 900. Zejména jde o vlákno, délku role, zpracování osnovy, celkový vzhled a finalní průmyslové balení hotového produktu - přírodní kokosové sítě, která je společností AGAU TRADE s.r.o. nabízena.

   Jak můžete na snímcích vidět, tak se nijak neschovávame, jsme aktivní. Víme totiž, co nabízíme, a víme, kolik úsilí mnoha lidí bylo věnováno v procesu zrodu jedné, pro Evropana v zásadě obyčejné, role. Dokážeme hodiny mluvit o prostředí, kde rostou vstupní suroviny a o tom, jak je v některých odlehlých oblastech světa 21.století životně důležitý zpracovatelský průmysl kokosových ořechů a kolik rodin je svým příjmem na tomto systému závislých. AGAU CZ je opravdu prvním distribučním článkem po zrodu produktu a tím přímým dovozcem kokosových sítí nebo chctete-li kokosových geotextílií na trh České Republiky. Pomáháme tak nepřímo těm na konci světa v tom, že mohou pracovat a mají zajištěn odbyt, mají proto i co jíst, mají základní životní jistotu. Vám ostatním, zejména zájemcům o udržitelná  řešení přinášíme finální produkt, který nejen, že je 100% přírodní, vysoce efektivní, v zásadě levný a plně přírodou odbouratelný, ale jako takový má i tu duši.  Ono totiž za každou rolí, kterou prodáme, je mnohdy jeden lidský příběh.

                                                                                        Tým AGAU CZ

—————

Zpět